Varslingsnettets historie fra 1950 til i dag:
Varsling af civilbefolkningen var et af civilforsvarets hoved prioriteter. Til dette formål blev der i 1950′erne oprettet et særligt telefonmeldenet. I fredstid lå nettet “død” men i alle landets civile telefoncentraler kunne nettet i løbet af meget kort tid kobles ind og træde i funktion, hvis beredskabet steg til beredskabsgrad II som var første skridt mod krig eller krise.
Telefonmeldenettet var opbygget på samme måde som under besættelsen, således at der var en højtaler-alarmerings-station i alle de kommunale kommandocentraler, og en højtarer-alarmerings-central i alle distriktskommandocentralerne (senere CF-regionskommandocentraler).
Enligt var dette telefonmeldenet kun en reserve for det nye radiomeldenet som var hoved varslingsorgan. Via dette helt nye og morderne radionet kunne landsmeldecentralen i København hurtigt udsende varslingsmeldinger direkte ud til de kommunalekommandocentraler uden forsinkende mellemled. I alle distrikts-kommandocentraler var der opstillet en relæsender som videresender signalet fra landsmeldecentralen, og som i nødstelfælde kan fungere som hovedsender hvis landsmeldecentralen blev sat ud af spillet.
Varslingsmeldinger fra radiomeldenettet blev modtaget på særlige radiomodtagere i de kommunale kommandocentraler. Radiomodtageren kunne også automatisk sætte byens sirener i gang.
Varslingssystemet fungerede på den måde at, civilforsvarets landsmeldecentral i København fik meldinger om fjendtlig fly-aktiviteter fra det militære luftvåbens luftmeldetjeneste. Herefter vurderes risikoen for luftangreb og i hvilken landsdel og områder der skal varsles, derefter gives der melding til enten vesterelandsdelskommando eller østerlandsdelskommando, som vidergiver meldingen til det pågældende distrikt. som videresender meldingen til de pågældende CF-områder.
I 1970′erne bliver hele telefonmeldenettet og radiomeldenettet erstattet af et nyt varslingsnet og hele varslingsorganisationen bliver lagt om.
Det nye varslingsnet bedstod af et trådvarslingsnet og et radiovarslingsnet hvor varslingerne blev sendt sideløbende hvis den ene forbindelse skulle svigte kunne man stadig modtage meldinger over den anden forbindelse.
Teleselskaberne fik travlt med at grave nye kabler ned mellem alle Totalforsvarets operationsorganer herunder også civilforsvarets kommandocentraler. Der blev etableret et varslingsnet bestående af sikrede linjer og dobbelt forbindelser via 2 separate kabelforbindelser mellem centralerne. Hvis den ene forbindelse blev ødelagt af krigshandlinger virkede den anden stadig. Dette gjaldt dog ikke forbindelsen til Bornholm da det var økonomisk uforsvarligt og teknisk svært at lave to uafhængige af hinanden kabelforbindelser til øen.
Herunder er et principdiagram over det nye trådvarslingsnet. Klik med musen på de forskellige regioner for at se hvilke kommandocentraler de dækker:
Eksempel: Hvis der er risiko for luftangreb på Esbjerg og Fanø vil CFOVC etablere forbindelse til CFVK som igen etablere en forbindelse til CFRGN III der etablere forbindelse til de kommunale kommandocentraler i Esbjerg og på Fanø. Dette sker naturligvis over en række automatiske telefoncentraler så varslingsmeldingen modtages i Esbjerg og på Fanø få sekunder efter at den er afgivet fra CFOVC.
Når alle civilforsvarets varslingspladser blev bemandet, blev trådvarslingsnettet og radiovarslingsnettet samtidig aktiveret. Trådvarslingsnettet blev straks efter aktivering afprøvet for at man var sikker på at der var forbindelse mellem alle varslingstelefonisterne. Der blev udsendt et konstant pausesignal over trådnettet som blev konstant aflyttet af varslingstelefonisterne gennem et sæt hovedtelefoner. Pausesignalet blev kun afbrudt når der blev sendt en varslingsordre som telefonisten så skulle gentage via en mikrofon. Hvis pausesignalet forsvandt, betød det at linjen var blevet afbrudt af eks. krigshandlinger o.l. Hvis det skete havde varslingstelefonisten kun radiovarslingsnettet tilbage at lytte til.
Det var ikke kun teleselskaberne der fik travlt, det gjorde Danmarks Radio også da det var over deres P1 og P2 sendere, at varslingsmeldingerne skulle sendes ud til de kommunale kommandocentraler.
Radiovarslingsnette havde to måder at sende varslinger på:
1. En central del som var varslinger udsendt fra CFOVC/CFAVC over DR’s P1 sender til alle eller enkelte varslingsområder og deres underlagte kommunale kommandocentraler. Den centrale del benyttes hovedsalig til varsling mod radioaktivt nedfald der som regel dækker store områder af gangen. Se en liste over varslingsområderne her.
2. En regional del som var varslinger udsendt fra en Regionskommandocentral over DR’s P2 sender til alle de kommunale kommandocentraler i den pågældende region.
Systemet var opbygget omkring tonekoder så landsdele og alle CF-regioner og CF-områder havde hver deres unikke tonekode. På den måde blev varslingerne kun udsendt til de KC’er som skulle reagere på meldingen og ikke alle andre KC’er i Danmark.
Herunder er der et principdiagram over radiovarslingsnettets centrale del:
Herunder er et principdiagram over radiovarslingsnettet regionale del:
Varslingspladsen i de kommunale kommandocentraler:
I kommandocentralens signalrum er der en bestemt telefonbås som er dobbelt så stor som de andre. Denne telefonbås er varslingspladsen hvor en varslingstelefonist konstant aflytter trådvarslingsnettet og radiovarslingsmodtagerne.
I kommandocentralen fantes ialt 3 radiomodtagere. 1 radiovarslingsmodtager til centrale meldinger, 1 radiovarslingsmodtager til regionale meldinger og 1 almindelig radiomodtager i kommandorummet hvor alle chefrene kunne høre radioavisen med nyheder om hvordan situationen udenfor bunkeren i hele landet udviklede sig.
Herunder er der en principdiagram over radioinstallationen i KC:
Herunder er en tegning af en varslingsmodtager som i princippet er en ganske normal radiomodtager med ganske få ændringer. Bag på modtageren er der fastspændt en varslingsenhed som kan åbne og lukke modtagerens højtaler ved hjælp af de udsendte tonekoder. Varslingsenheden er mærket med et C for central varsling eller et R for regional varsling. Når modtageren fungere som varslingsmodtager kan man kun høre varslingsudsendelser og ikke de almindelige radioudsendelser.
Herunder er der en tegning af varslingspladsens opbygning:
Varslingstelefonisten:
I Kommandocentralen var der mellem 3 – 6 varslingstelefonister som arbejdede i 3 holds skift døgnet rundt hvis varslingstjenesten blev aktiveret. Telefonisterne var medlemmer af signaltjenesten men havde gennemgået en special uddannelse i varslingstjeneste.
Se instruktion for varslingstelefonisten her.
Alle varslingsmeldinger kom fra regions- eller landsdelskommandocentralen. Men også den lokale politimester (PM) eller hans repræsentant (PM/R) kunne på eget initiativ varsle lokal befolkningen hvis de fandt det nødvendig.
Se instruktion for PM, PM/R her.
Sirenekommandoskabe:
I de CF-pligtige byer var der opsat sirener på husenes tage. Alle disse sirener kunne aktiveres ved et enkelt tryk på en knap i byens kommandocentral. Sirenerne blev aktiveret via et sirenekommandoskab som var placeret i KC’ens signalrum på varslingspladsen hvor varslingstelefonisten aktiverede sirenerne straks efter modtagelsen af varslingsordre over varslingsnettet.
Herunder er et principdiagram over sireneinstallationerne:
Lige før og under besættelsen fik Statens civile luftværn firmaet DISA (Dansk Industri Syndikat A/S) til at udvikle et sirenesystem. Systemet bestod sirenekommandoskabe, sireneigangsætterskabe og rotorsirener. Sirenekommandoskabene udkom i fem varianter nemlig til 2, 4, 6, 12 og 18 sirener du kan se de forskellige typer her.
Sirenekommandoskabene var indrettet på den måde at man kunne tilkoble sirenerne enkeltvis. Man kan på den måde bruge sirenerne som brandsirener i fredstid ved at man kun aktivere en enkelt sirene i en bestemt bydel hvis en storbrand udbryder i eks. et industriområde.
Du kan finde en betjeningsvejledning her.
I slutningen af 1970′erne valgte civilforsvarsstyrelsen at skifte de gamle sigrenekommandoskabe og igangsætterskabe ud med en ny og mere driftsikker model nemlig sirenekommandoskab og sireneigangsætterskab model 1977. Udskiftningen trak ud og først i 1981 havde alle kommandocentraler den nye model installeret.
Den nye model havde den fordel at man nemt og hurtigt kunne aktivere en af ialt 5 forskellige varslings signaler via knapperne på skabets front. Og skulle man være så uheldig at aktivere et forkert sirene signal, var der en annullerings knap som straks stopper signalet og resetter programværket så et nyt sirene signal kan aktiveres.
Det var kun styrings delen af varslingssystemet der blev skiftet. De gamle sirener var fortsatte i tjeneste.
Brugervejledning til det nye sirenekommandoskab findes her.
fggt
fggt
Herunder er der et principdiagram over det nye varslingssystem:
Sirener og kirkeklokker:
Det var kun i de bymæssige bebyggede områder af CF-området at der var opstillet stationære sirener på hustage og sirenemaster. I CF-områdets tyndt befolkede områder og på landet, måtte men benytte mobile sirener som Motorsirenen, højtalervogne og kirkeklokker.
I tilfælde af at de stationære sirener bliver sat ud af funktion pga. eks. krigshandlinger havde man, reservesirener på depoter rundtom i landets CF-områder. Det var mobile motorsirener fra DISA af typen BD 8.
Se en liste over fordelingen af reservesirener her.
.
.
.
.
.
.
Se teknisk beskrivelse af motorsirenen her.
Se kirkeministeriets cirkulære angående brug af kirkeklokker til varsling her.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Se teknisk beskrivelse af det mobile varslingsanlæg her.
Det nye varslingssystem:
kommer snart her på siden!
Hej. Hvad har i konkrete planer for “Det nye varslingsystem” her på siden. Ligger I inde med masser af viden og hvornår kommer det på siden her?
Pft.